2013. február 1., péntek

Érdemes megfontolni

 A kivitelező kiválasztása, az anyagok beszerzése előtt feltétlen beszéljen szakemberrel.
Tájékozódjon az interneten is. Ma már nagyon sok oldal foglalkozik a polisztirollapos, közismert nevén a dryvit-hőszigeteléssel, ezekről azt is megtudhatja, hogy az adott technológiával készült falon minimum mekkora vastagságú dryvitot ajánlott használni.

 Pontosan mérje le, mekkora  a hőszigetelni kívánt falfelület. Telefonon vagy interneten több helyről kérjen árajánlatokat a forgalmazóktól, illetve a kivitelezéssel foglalkozó vállalkozásoktól. Szerezzen be több ajánlatot az anyagokra és a kivitelezési munkára is.

 Ne döntsön csak a kivitelezés költsége alapján, legalább ilyen fontos a munka minősége, egy átlagos családi ház utólagos szigetelése több százezres tétel. Tájékozódjon a cég korábbi munkái felől, kérjen referenciákat, és ellenőrizze is azokat.


 A polisztirollapok ára nemcsak a gyártótól, a vastagságtól, illetve a kereskedő árrésétől függ, hanem attól is, hogy milyen a hőmegtartó képessége, ezért nem biztos, hogy jól jár, ha a legolcsóbbat választja. Előfordulhat, hogy a kivitelezés közel annyiba kerül, mint maguk a felhasznált anyagok, így értelmetlen néhány tízezer forintos megtakarításért százezreket kidobni az ablakon.

 A hőszigetelőlapok megvásárlása előtt beszéljen a kivitelezőkkel, kérje ki a véleményüket. Az ezzel foglalkozó vállalkozások általában több gyártó termékét is ismerik, tudják, hogy ár/érték arányban melyik lehet a jobb választás.

 A polisztiroltáblák egy részét kisebb darabokra kell vágni, így egy részük óhatatlanul kárba megy. Érdemes tíz százalékkal több szigetelőlapot vásárolni annál, mint amennyi a burkolandó felület.

 Ha úgy dönt, hogy az anyagbeszerzést a kivitelezőre bízza, pénzt csak akkor adjon előre, ha jól ismeri a céget. Megbízható, ismerős fővállalkozó esetében is mindig írjon megállapodást és átvételi elismervényt arról, hogy mire és mennyi pénzt adott.


 A kivitelezővel mindig kössön szerződést, rögzítse, hogy milyen feltételek mellett és határidőre vállalja a munkát. Ha előlegben vagy részletfizetésben állapodnak meg, ezt is tüntesse fel, az összeg átadásakor pedig írjon átvételi elismervényt.

A munka végeztével alaposan ellenőrizze annak minőségét, és csak akkor vegye át, ha mindent rendben talál.

Az utólagos hőszigetelés miatt a falak vastagabbak lesznek, ezért például a kültéri elektromos aljzatokat, lámpatesteket kijjebb kell hozni, az ablakpárkányokat pedig nagy valószinüséggel ki kell cserélni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése